x
Efterklang: An Island

Efterklang
An Island

Efterklang: An Island

GAFFA

DVD / Egenutgiven
Utgivning D. 2011.10.27
Recenserad av
Andreas Fällman

Danska Efterklang har för mig alltid förefallit vara en grupp jordnära människor med ett pretentiöst förhållningssätt till musik. Nu ger kanske ordet pretentiöst en negativ klang (ej avsiktlig ordvits) men som med det mesta finns det grader av pretention. I fallet Efterklang är pretentionerna välvilligt menade, fastän de blivit något undfallande i och med fjolårets Magic Chairs som satte en ny musikalisk riktning för oktetten. Den vanligtvis knastriga ljudbilden typisk för bandet fick stryka på foten för ett mer poporienterat sound, vilket beskrevs som följande i vår recension av albumet: "... electronican har inte bara tagit ännu ett steg tillbaka, utan ligger nu nedgrävd under den största sten av massiv soulpop bandet hittills förmått sig skapa."

Därför log jag i mjugg när första minuterna av samarbetet mellan franska filmskaparen Vincent Moon och Efterklang var en lång kavalkad av knaster, mörker och stämning. Bandet är via båt på väg ut till ön Als, hemorten till ett flertal av medlemmarna, och skymningen ligger som ett marinblått täcke ovanpå havshorisonten. Hade filmen hållits på den nivån så vore jag den sista personen i världen att klaga.

Istället översköljs man av oskarpt och Anton Corbijn-grynigt fotografi på vindlande skogsvägar och medelstadieelever som slår förstrött på varsin xylofon i bästa socialrealistiska Rainer Hartleb-manér. Så som en rent estetisk uppenbarelse erbjuder An Island några fina ögonblick men däremot ekar det tomt av verkligt innehåll.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA