x
Etta James: The Dreamer

Etta James
The Dreamer

Etta James: The Dreamer

GAFFA

Album / Universal Music
Utgivning D. 2011.11.14
Recenserad av
Jack Hildén

Det är svårt att se folk åldras, det gäller inte bara föräldrar och farföräldrar. Lika ovärdigt känns det att se Muhammed Ali få hjälp att äta. Människor vi vill känna till på toppen, inte annars. Etta James fyller 74 år och hälsan har tagit ut sin okuvliga rätt. The Dreamer ska bli bokslutet. Som tur är rör hon sig i genrer passande veteraner. Soul- och jazzdrottningar har mer rätt än andra att sitta och jäsa på sin tron och dra ut på tonerna. De har rätt att låta hest nonchalanta utan att ta hänsyn till vad som är hippt och rätt just nu. The Dreamer låter som att allt stått stilla sedan hennes storhetstid på 60- och 70-talet.

Men eftersom man har i bakhuvudet att detta är sista gången blir det inte särskilt sorgligt eller ovärdigt. Snarare en tribut till det som varit, en sammanfattning av en lång karriär utan att det kallas "Best of". Avskedet tar form genom en röst som är mörkare än någonsin. Den brer ut sig i låtarna som kan kallas ytterst långsam, men ganska groovy, blues. Tydligast exemplifierat på Otis Reddingcovern Cigarettes & Coffee som verkar pågå i oändlighet.

På temat olycklig och lycklig kärlek är hon officiellt tröttlös. Rekommenderas därför till att städa lägenheten för första gången sedan uppbrottet från en svinig pojkvän/flickvän. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA