x
Common Creature: Daydreamers

Common Creature
Daydreamers

Common Creature: Daydreamers

GAFFA

Album / Eclipse Music
Utgivning D. 2011.12.07
Recenserad av
Christian Ploog

Jag vill trycka in Sarah Riedels och Joonas Kuusistos banddebut någonstans mellan pop och jazz. Genren är något som till exempel Gruff Rhys har sysslat med – med skillnaden att hos Rhys finns melodier. I Common Creatures värld hittas mest ljud. Som om Joonas Kuusistos bashals var en trätrappa som någon gång på gång ramlar ner för, rullande över tonerna huller om buller.

Det här är nio låtar med samma sorts ljudbild: plockig och flummig kammarmusik med motstånd, en otillgänglighet som inte sällan förknippas med konstnärliga kontexter. Musik som kan tänkas spelas på kulturcaféer för pretton som tror att bara för att något är svårt är det också bra.

Kompositionen förlitar sig rysligt mycket på Sara Riedels förment sköra och skeva röst. Man förstår snabbt vad dess syfte är: fånga och beröra. Därmed sluter den sig också till ett redan befintligt kluster av poptjejer som till exempel Regina Spektor, Nerina Pallot och Martha Wainwright, om än mer åt jazzens och konstmusikens håll. Ett slitet musikaliskt grepp som känns ohyggligt gjort, och heller inte hissar intresseflaggan särskilt högt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA