Peter Boije och folk
Stenen

Peter Boije och folk: Stenen

GAFFA

Album / Egen utgivning
Utgivning D. 2011.12.01
Recenserad av
Hans Larson

Jag vet ingenting om Peter Boije och folk. Och det går knappt att hitta någon info om bandet på nätet alls, förutom via deras egen myspacesida – och knappt där. Till sist lyckas jag klicka mig fram till deras egen hemsida, där det går att läsa att Peter Boije och folk bildades redan 1998 (i Uddevalla), och har varit aktiva till och från sedan dess. Nu kommer debutskivan.

Det är en ganska angenäm bekantskap. Peter Boije och gänget spelar en smutsig rock som inrymmer känslan av Tom Waits, såväl som Lundell och Thåström. Musik sprungen ur barens tomma whiskeyglas, ur livets svåra dagar, fast i det här fallet lite mer muntert, lite mer popbetonat.

Just de popiga partierna tillhör dock skivans svagare delar. Peter Boije och folk är som bäst när de låter musiken vandra bortom raka takter och enkla melodier – när musiken mullrar till tydliga rytmer och skrämmande oljud. Som i avslutande Fråga efter mig, där tonerna lyfter från sin ursprungsposition och lever ett eget liv, eller som i dunklet på westernkryddade Död i sömnen. Då är Peter Boije och folk värda att lägga på minnet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA