x
Apparat Organ Quartet: Pólýfónía

Apparat Organ Quartet
Pólýfónía

Apparat Organ Quartet: Pólýfónía

GAFFA

Album / Crunchy Frog
Utgivning D. 2011.09.05
Recenserad av
Andreas Fällman

Vad har Zelda, Final Fantasy, Super Mario Bros. och Castlevania som något sprillans nytt och testosterondopat skjuta-terrorister-på-löpande-band-spel inte har?

Ett soundtrack att dö för.

Kalla mig för old school eller nostalgisk, men spelmusik var bättre förr. Torrt blippande midi-melodier och skärande sinustoner som ackompanjerar pixliga hjältar utan knäskålar och med jättehuvuden. Nu för tiden ackompanjeras skottsalvor till bakgrundsskvalet av en fullskalig symfoniorkester som oftast lider av ett obearbetat Michael Kamen-komplex. Trist, trist, trist.

Nintendo-eran får sig därför en oanad revival när isländska Apparat Organ Quartet släpper sitt andra giv Pólýfónía. Grundtanken är nog inte en revival. Inte alls faktiskt. Men när islänningarna, med Jóhann Jóhannsson som det stora namnet i uppställningen, bjuder på J-pop med den oförtäckta hyllningslåten till legendariska spelutvecklaren Konami, är det inte svårt att se bandets tydligaste inspirationskälla. Släng dessutom in tunga stycken som Cargo Frakt och Pentatronik, där rättfram hårdrock samsas med Kraftwerks nonsenstexter, förmedlade genom metallisk vocoder. En salig och barnslig blandning från fyra män med syntorglar.

Detta är inget soundtrack att dö för men likt en ostig actionrulle så har den ett klart underhållningsvärde. Nostalgifaktorn är det inte heller något fel på.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA