x
Efterklang: Magic Chairs

Efterklang
Magic Chairs

Efterklang: Magic Chairs

GAFFA

Album / Rumraket
Utgivning D. 2010.02.24
Recenserad av
Andreas Fällman

Vad nästa musikaliska steg skulle bli för det danska electronicakollektivet Efterklang kunde man nog svagt ana redan i deras förra fullängdare Parades, då mycket av det svårtuggade knastrandet från föregångaren Tripper fick ta ett steg tillbaka till förmån för mer traditionella popmelodier. På senaste släppet Magic chairs är förvandlingen total och electronican har inte bara tagit ännu ett steg tillbaka, utan ligger nu nedgrävd under den största sten av massiv soulpop bandet hittills förmått sig skapa.
 
Inledande spåret Modern drift är en fantastisk poplåt som visar upp Efterklangs fulla kapacitet som kompositörer och känslan av Deportees är inte långt borta. Yeasayer-doftande Harmonics bjuder med sin etnokänsla en välbehövlig variation mitt i allt lidelsefullt soulkvidande, medan Mirror mirror helt enkelt är den vackrast arrangerade låten på skivan.
 
I Magic chairs värld skiner alltid solen, fluffiga moln glider stillsamt över himlen och allt känns som en sommardag vilken aldrig tar slut. Men så råkar jag snegla mot den stora stenen och inom mig väcks ett vemod. Ett vemod som förvärras när jag ser en sorglig uppsyn i en liten glipa mellan den massiva stenens fot och marken den står på. Det är en vädjande och något hoppfull blick jag möts av och i den stunden förstår jag att Efterklang nu saknar något mycket viktigt i sin musik. Något de förhoppningsvis en dag kommer gräva fram igen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA