The Bronx: Debaser, Stockholm

The Bronx, Debaser, Stockholm

The Bronx: Debaser, Stockholm

Recenserad av Tomasz Swiesciak | GAFFA

Faktum är att det känns fullkomligt rimligt att Matt Caughthran sjunger "I've always been reckless and foolish with love / Always pushing my luck with the spirits above / My heart is not crazy, it's just too complex" och gör det iklädd en charro-uniform samtidigt som hans medmusikanter spelar på vihuelor, blåsinstrument och spanska gitarrer, för att i nästa stund stå i jeans och t-shirt och skrika "Here comes your shitty future!" i en högoktanig hardcoredänga.

I huvudnumret konstaterar sångaren att The Bronx närmar sig tio år som akt och att inget har förändrats. Förvisso sant när det handlar om hardcorekvintettens huvudsyssla. The Bronx är The Bronx och spelar samma raka och kompromisslösa musik som på debuten 2004, oavsett om det är History's Stranglers, Six Days a Week eller Knifeman. I sistnämnda sjunger frontmannen: "I wanna be original / I wanna be surrounded be art / But everything is digital / The formulas are fallin' apart".

I ljuset av denna lyriska strof ter sig valet att plötsligt gå och göra Zorro-musik logiskt. Missta inte Mariachi El Bronx för ett plojband. Det är distinkt framförd mariachi som är - likt The Bronx - menad att rena. Enda skillnaden är att det görs sparsmakat och poetiskt som i 48 Roses eller Revolution Girl. Mariachi El Bronx är minst lika seriöst trots att perspektivet förflyttats från Los Angeles sunkiga bakgator till en romantisk mexikansk idyll.

Vrid och vänd på musiken bäst du vill. Både punk och mariachi är musik för folket. Där många misstar det förstnämnda för att vara ett uttryck för att skrika sig hes och spela skitigast, har Kaliforniens främsta punkare fattat att det handlar om passion. 

Vare sig man svettmoshar eller sjunger om rosor iförd en sombrero.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA