x
First Aid Kit: The Lion's Roar

First Aid Kit
The Lion's Roar

First Aid Kit: The Lion's Roar

GAFFA

Album / Wichita
Utgivning D. 2012.01.18
Recenserad av
Andrea Arvidsson

Att Klara och Johanna Söderberg, alias First Aid Kit, utan problem kringgår dilemmat med den "svåra andra skivan" är inte någon överraskning. De låter nämligen som om de skulle ha avsevärt fler skivsläpp bakom sig och betydligt fler år av erfarenhet i bagaget. Redan det första smakprovet från First Aid Kit, ep:n Drunken Trees från 2009, kom med ett vemod som tycktes ha lagrats i många decennier längre än systrarnas egentliga ålder. Debutskivan, The Black and the Blue, följde samma spår – arrangemang som visserligen var enkla och oskuldsfulla, men med mäktiga röster som förmedlade insiktsfulla ord om att lämna och bli lämnad.

Steget från hemmastudion i tonårsrummet till en inspelningsstudio i Omaha med självaste Mike Mogis vid spakarna kan tyckas långt, men för First Aid Kit kan det inte bli mer självklart. Inför uppföljaren har de musikaliska omgivningarna fått växa till sig, på såväl bredden som höjden. Första singeln The Lion's Roar är ett praktexempel på de djärvare och vidsträckta arrangemang som gör sig utmärkt som sällskap till de närmast telepatiska harmonierna. Med Mogis hjälp tillåts också folk- och countrytraditionen ta mer plats än någonsin tidigare, vilket kröns av ett gästspel signerat Conor Oberst (Bright Eyes) på albumets sista spår.

Det råder inget tvivel om att The Lion's Roar är precis rätt väg att vandra för systrarna Söderberg. Om First Aid Kit redan i början av sin karriär kändes erfarna, har de nu blivit veteraner.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA