x
Laleh: Sjung

Laleh
Sjung

Laleh: Sjung

GAFFA

Album / Warner Music
Utgivning D. 2012.01.25
Recenserad av
Jack Hildén

För mig har Laleh alltid briljerat i sitt sätt att originellt skildra familjerelationer. Kärlekslåtarna, om det nu går att säga så, tenderar att bli lite plattare och allmängiltiga. För visst är Call on Me en fin låt, men den har redan skrivits tusen gånger.

Av den anledningen börjar Sjung lovande, med låten Elephant som med dess symboliska betydelse (inte minst för Laleh där den är vanligt förekommande) reser sig ur leran: "have a good day brother / me and your sister will rise up like an elephant from the mud / In your carefree sleep / we will break free". Arrangemanget är storslaget precis som rösten, den som sjungit sig ända upp till toppen av iTunes.

Sen händer något. Dels har det att göra med att språket råkar vara engelska, vilket blir till en förlust ungefär av samma anledning som för Annika Norlin. Faktiskt är det mer spännande när hon sjunger på persiska, där hon är så övertalande i tonfallet att man förstår orden ändå. Dessutom ligger än mer poppig heltäckningsmatta över Sjung än tidigare skivor. Och den mattan suddar till viss del ut imagen av "mystiskt väsen" som hon blivit tilldelad. Kanske är det ett medvetet steg från stämpeln.

De tre sista låtarna genomförs på svenska i livsbejakande anda. Dessutom släpps en bonus-cd med låtarna från ni-vet-vad. De kommer vi alla sjunga med i när våren och turnén anländer. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA