x
Common: The Dreamer / The Believer

Common
The Dreamer / The Believer

Common: The Dreamer / The Believer

GAFFA

Album / Warner Music
Utgivning D. 2012.01.11
Recenserad av
Özgür Kurtoğlu

Lonnie Lynn har inte gjort många misstag i sin karriär som rappare, aktivist, underhållare. Common är en artist fri från kontroverser, befriad från behovet att hävda sig med materiella oväsentligheter, hatad av Fox News för sin frispråkighet. Han har gjort det mesta rätt, men ändå har hans två senaste album låtit orkeslösa.

The Dreamer / The Believer är bättre, annorlunda, lika mycket ett album som är typiskt Common, hans kanske bästa sedan Be, som det är ett album som är typiskt No I.D. och i ordets sanna mening även producentens till fullo. Common delar i tur och ordning verser med först Maya Angelou och sedan Nas, ägnar sin tid åt att göra det klart och tydligt för hiphop-världen att han definitivt är bland de bästa i genren, något som inte känns som en större osanning när han utan några som helst pretentioner eller pompös attityd förmedlar både budskap om tro och sin koppling till sina bröder och systrar de svaga och rättighetsberövade i ett trasigt USA.

Albumets andra huvudpersonen är No I.D., som styr sitt skepp med elegans och klass, med stil och ett obesudlat gung och sväng rakt igenom albumets tolv spår. Producenten, den nära vännen till Common, skapar något levande och rikt på relevant musikhistoria som gör The Dreamer / The Believer till ett av årets mest spännande hiphop-album, ett album som är minst lika bra som Be, och kanske det mest stabila Common gjort sedan One Day It'll All Make Sense, också till stora delar producerat av No I.D. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA