x
Thåström: Beväpna dig med vingar

Thåström
Beväpna dig med vingar

Thåström: Beväpna dig med vingar

GAFFA

Album / Razzia
Utgivning D. 2012.02.15
Recenserad av
Fredrik Franzén

Musik ger inte bara. Musik kräver också. Metal kräver exempelvis att lyssnaren är villig att låta adrenalinet flöda. Ambient kräver att man släpper fantasin fri. Och Thåströms musik kräver att man är villig att i rockmytens namn peta i själens öppna sår. Eventuellt bör man till och med gilla det.

Beväpna dig med vingar förenar flera av de uttryck Thåström tidigare utforskat. Trummorna har en monoton och industriell karaktär. Melodierna lutar åt pop-musiken, medan de distade gitarrerna drar i en annan riktning, och de avskalade, nakna arrangemangen i en tredje.

Det finns inslag jag personligen har svårt för. Det högtravande crescendot och de gubbrockigt travande takterna i titelspåret, till exempel. Men så snart Thåström själv framträder ur (den förvisso snyggt producerade) ljudbilden och fokuserar på sina verkliga kvaliteter – melodierna, texterna och sin omisskännliga sång – då är det omöjligt att värja sig. För precis som när man kliar i det öppna såret, känns det ju så mycket bättre. För stunden.

Lyssna på: Samarkanda, St. Ana Katedral, Sluta när jag vill


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA