x
Fatlip: Södra Teatern, Stockholm

Fatlip, Södra Teatern, Stockholm

Fatlip: Södra Teatern, Stockholm

Recenserad av Daniel Horn | GAFFA

Efter att ha bevisat att han är en fingerfärdig dj, efter att ha levererat klichéartade shout outs ("how many hiphopers are here tonight?!") och efter att ha spelat en och annan dancehalldänga för mycket – lämnar Fatlip sitt skydd bakom dj-båset. Platsen där han har hållit till under spelningens inledande 40 minuter.

När Fatlip slog igenom i Los Angeles-gruppen Pharcyde på tidigt 90-tal gjorde han sig ett namn som en underhållande och snabbtänkt mc. Både Fatlip och Pharcyde stod för ett alternativ till den gangstarap som dominerade i Kalifornien.

Genom åren har han odlat en mer cynisk sida av sig själv – tillsammans med ett tyngre, nästan aggressivare flow. Något som manifesterades i Fatlips solodebut The Loneliest Punk från 2005.

När Fatlip äntligen börjar rappa på Södra Teatern är det just det flowet som är den stora behållningen. Det ger en tyngd i annars ganska trallvänliga Passin' Me By och Runnin' – Pharcydes absolut största klassiker, där Fatlip går hela vägen och lägger även sina gamla vapendragarnas rader.

Tyvärr visar sig tre, fyra låtar utgöra hela kvällens repertoar. Det känns bortkastat. Speciellt med en så spännande platta som The Loneliest Punk i ryggen, som jag är övertygad hade passat perfekt i den här live-kontexten.

Det verkar som den grånande rapnestorn är otålig. Istället för att fortsätta på egen hand, inleder Fatlip en jamsession där han själv är lekledare. Rappare i publiken bjuds in att delta. Som sämst blir det pinsamma battle-rader, som bäst skapar Fatlip freestyle-magi med Stockholmsrapparen Chapee, som man kan höra på Stress skiva, Playlist.

Det är inget snack om att Fatlip levererar. Men med så få egna låtar, är det heller inget snack om att upplägget på giget gör mig besviken.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA