x
Air: Le Voyage dans la luné

Air
Le Voyage dans la luné

Air: Le Voyage dans la luné

GAFFA

Album / EMI Music
Utgivning D. 2012.02.08
Recenserad av
Mats Almegård

Ända sedan debuten Moon Safari 1998 har det varit uppenbart att Air är förälskade i en sval och nostalgisk science-fiction-estetik. Den bryter aldrig ut till något febrigt och passionerat, utan håller sig lite polerat under en sofistikerad yta.

Samtidigt handlar det inte om science-fiction i betydelsen framtid och framtidens teknologi. När Air beger sig till månen handlar det alltid om en dåtida måne. Många kallar Kraftwerk retrofuturister. Air är det likaså, men med ännu kraftigare betoning på retro.

Inte så konstigt då, att de fick förfrågan om att göra nytt soundtrack till den restaurerade versionen av Georges Méliès film Le Voyage dans la luné från 1902. Frågan är vilka som kunde ha varit mer lämpade?

Efter soundtracket var gjort fortsatte Air att jobba på ett helt album. De bjöd in gästsångerskorna Au Revoir Simone och Victoria Legrand (från Beach House) och bestämde sig för att låta mer live och mindre maskin än någonsin tidigare. Detta som en hyllning till Méliès banbrytande och fantastiska film.

Resultatet är mycket lyckat. Det låter taggigare, mer angeläget och mindre polerat än tidigare.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA