x
Shearwater: Animal Joy

Shearwater
Animal Joy

Shearwater: Animal Joy

GAFFA

Album / Sub Pop
Utgivning D. 2012.02.14
Recenserad av
Tobias Öhgren

Om det är intresset för fåglar eller rockmusikens rötter som driver Jonathan Meiburg – det kan man bara fråga sig. Men när Shearwater släpper sitt åttonde album tar de fågelvägen rakt ut i vildmarken.

Shearwater formades i samband med Okkervil River av Will Sheff och, den tidigare fågelstuderande, Jonathan Meiburg. Det blev en plats där de kunde få utlopp för den lugna musiken de bar inom sig. Även om Sheff hoppat av bandet har Shearwater fortsatt på samma spår.

Inledande Animal Life bygger på den enklaste melodin – men det är den som sätter tonen med sin Into the Wild-estetik redan från albumets första sekund.

Skivan är mixad av Peter Katis, som tidigare arbetat med The National. Och visst finns det gemensamma drag dem emellan. Det är en återhållsam frustration som kokar på alla låtar.

Men trots att det även finns en uppenbar nyfikenhet i musiken är den aldrig bättre än när den tryggt tittar tillbaka, känner sig för i sin omgivning och fridfullt betraktar utsikten. För vilka vägar Shearwater än vill gå kommer de inte att släppa taget om sina rockrötter.

Animal Joy tar dig inte ut till naturen, den visar snarare åldrade – romantiserande – bilder av den.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA