x
Gotye: Making Mirrors

Gotye
Making Mirrors

Gotye: Making Mirrors

GAFFA

Album / Island
Utgivning D. 2012.02.13
Recenserad av
Daniel Horn

Wouter "Wally" De Backer gör samplebaserad musik som inte låter samplebaserad. Det har han kommit långt med. Någon kanske nickar igenkännande när ett spår som Somebody That I Used to Know förs på tal. Inte helt ologiskt då musikvideon till denna fyraminuterssak i skrivande stund har resulterat i drygt 71 miljoner visningar på YouTube.

Rent musikaliskt handlar Gotye om vän, friktionslös pop för generation Y. Den grupp som vill ha lite blipp och lite blopp, men det får inte gå överstyr. Låter det ansiktslöst? Det må så vara, men i ett försök att analysera något som på ytan kan verka karaktärsbefriat inser man att det mest genuina ligger i den mångt och mycket bedövande ljudbilden. Man blir ett kolli av Gotyes toner och det är till musikens fördel. Därför sitter vi där och klickar på en musikvideo, om och om igen.

Det finns en mer minnesvärd passage på Making Mirrors. Den sker på slutet med de i alla fall något mörkare och klubbiga tongångarna i Save Me och Dig Your Own Hole. Men Making Mirrors siktar inte mot himlen, den gungar oss istället till ro.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA