x
Den Svenska Björnstammen: Ett fel närmare rätt

Den Svenska Björnstammen
Ett fel närmare rätt

Den Svenska Björnstammen: Ett fel närmare rätt

GAFFA

Album / Goldenbest Records
Utgivning D. 2012.02.22
Recenserad av
Daniel Hånberg Alonso

Det tajta kompisgänget från Norrköping, beståendes av konstnärer och musiker, har slagit Sverige med storm. Gruppen som går under namnet Den Svenska Björnstammen vann nyligen pris på 2012 års P3 Guld-gala för årets nykomling samt för årets låt med Vart jag mig i världen vänder. En låt som redan tagit över topplistorna tillsammans med dess efterföljande singel Svalkar vinden. Nu släpper de sitt efterlängtade debutalbum med titeln Ett fel närmare rätt – ett album karvat ur ren och skär pop.

Första reaktionen när man lyssnar igenom deras album är att de har övergett det elektroniska täcket som låg över Dansmusik-ep:n och nu ger oss pop utan rock- eller electro-epitet. Undantagen från regeln är korta Indie Train som skulle kunna vara en modern homage till Simon & Garfunkel. Att ha med en låt som heter Who Is That Girl träffar även rätt i mitt 80-talshjärta. Popen är svängig och trallvänlig med ett eget sound där det svenska vemodet aldrig blir hjärtskärande svart men ändock träffar där den ska.

Den Svenska Björnstammen har byggt upp en hängiven skara fans genom att släppa musik på nätet, uppmärksammade livespelningar och för att ha haft en egen zeppelinare! Debutalbumets allra bästa låtar är dess två släppta singlar samt deras like Mörkt kallt ljus. Tyvärr finns det även en del utfyllnadsnummer som förstör helhetsintrycket men jag skulle inte bli förvånad om de en dag blir svensk indiepops eget husband.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA