x
Laleh: Cirkus, Stockholm

Laleh, Cirkus, Stockholm

Laleh: Cirkus, Stockholm

Recenserad av Jack Hildén | GAFFA

Det här låter lite för hårt, men efter ett tag förstår jag att öppningen Sjung fungerar så bra eftersom Laleh inte befinner sig på scenen. Då är bandet i dunkel och hennes skorrande röst bakom kulisserna. Om man blundar är det som att färdas till en fridfull plats, en sån plats som bara finns i form av affischer på väggarna i stressiga kontor.

Sen kommer hon ut och betar av albumet hon fortfarande är nykär i. Hon säger det själv. Vårens första dag följs av Elephant. Och det är en märklig stämning som infinner sig, svår att sätta fingret på. Det första jag tänkte när jag hörde skivan var: "Vad bra det här kommer bli live". Styckena är inbjudande och varma.

Problemet är att det låter bra, men ser inte särskilt bra ut. Publiken står stöpta som statyer fram tills de fem sista låtarna. Laleh är kanske inte van vid ett så trevande bemötande, för hon rör sig liksom flackande fram och tillbaks. Försöker hoppa upp och ner. Försöker klappa. Nästan ingen hänger med. Live tomorrow ekar smärtsamt tom. Rollen som publikpeppare faller sig inte helt naturligt för henne, så försöken blir märkbara.

Förmodligen är det premiärnerver som kickar in och det kommer säkerligen bli mer gjutet tids nog. Det är ju trots allt så lätt att bli kär i personen Laleh. Hon behöver egentligen inte göra annat än att vara sig själv för att få genomslag. Vacker utan att bry sig om det, egen utan att försöka, duktig musiker som ändå aldrig blir nöjd, motvillig att ta emot allt beröm hon förtjänar.

Den nykära känslan som hon talar om är på gott och ont. Vad som framförallt präglar första spelningen på Cirkus, är jammiga ut- och ingångar. Rika på karaktäristisk spontanitet och plötsliga utfall som gör att det aldrig blir ointressant. Singeln Some Die Young slår som en kägla och publiken ruskar huvudena och vaknar efter dvalan. Den avslutande biten blir så bra som jag föreställde mig att hela alltet skulle vara.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA