x
The Jayhawks: Kulturbolaget, Malmö

The Jayhawks, Kulturbolaget, Malmö

The Jayhawks: Kulturbolaget, Malmö

Recenserad av Jonathan Bengtsson | GAFFA

Insikten slår mig, när The Jayhawks drar av låt efter låt på den trånga scenen, att jag uppenbarligen är hälften så gammal som de flesta på Kulturbolaget ikväll. Vilket i sig inte ter sig underligt alls, då bandet har visat upp sin sofistikerade country-rock för världen och dess befolkning sedan 1986, i något olikartade konstellationer.  

Och de medelålders män och kvinnor bredvid mig, som obehindrat jublar och omfamnar bandet så innerligt, de speglar på sitt sätt även den musik som vi serveras denna kyliga söndag. Jag finner inget annat sätt att beskriva den på, än som mogen. På gott och ont.

Allt är så rent, skickligt och samspelt att något slags dynamik i hela processen tycks gå förlorad. Denna så eftersträvansvärda nerv,när musiken får dig att glömma att du existerar, och endast låter dig svepas med i en ström av toner och känslouttryck, den tillkännager sig alltför sällan. 

Men missförstå mig inte, det är en hela tiden professionell uppvisning från ett av 90-talets mest inflytelserika band, där konsertens andra halva, när den annars ack så vackra men ikväll lite slätstrukna Blue har klingat ut, tveklöst stannar kvar längst. 

Up Above My Head görs i en fantastisk version, då den sedvanliga ljudbilden fylld av country – kvicka, ylande karakteristiska solon från geniet och backup-sångaren Gary Louris, träffsäkra harmonier och ett piano som ringlar sig genom musiken likt en klar sjö – istället fylls av gospel, handklapp och total glädje. 

Klassikerna I'd Run Away, med sin euforiska gitarr i början och slut, och Waitin for the Sun med sitt oborstade riff och skitiga gung, står också ut.

Den övergripande känsla som regerar inom mig är den att konserten förefaller trevlig, men kanske något förutsägbar, något andefattig. Nedskruvade ballader varvas med glidande, bekväma spår, där de båda frontmännen ständigt gör publiken till lags. 

Och den är just det, en spelning som förnöjer och glädjer de redan frälsta, men inte precis får oss andra att vilja starta ett alt country-band och ta över världen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA