x
Michael Kiwanuka: Home Again

Michael Kiwanuka
Home Again

Michael Kiwanuka: Home Again

GAFFA

Album / Polydor
Utgivning D. 2012.03.12
Recenserad av
Maria Stacke

Michael Kiwanuka, den brittiska soulscenens senaste älskling, är blott 23 år gammal. Han låter betydligt äldre, kanske just för att hans musik känns så tidlös. 60-talsinfluenserna går visserligen som en röd tråd genom skivan, men det välavvägda mötet mellan folk, soul och jazz tycks ändå tillhöra ett tidlöst vakuum.

Receptet är genialiskt i all sin enkelhet. Jazzens lekfulla, fjäderlätta arrangemang i flöjter och stråk, soulens puls och folkens närvaro, allt i en behaglig ljudbild där inget tycks forcerat eller konstlat. Michael Kiwanuka sjunger anspråkslöst, men med musikalisk fingertoppskänsla, som så många oförglömliga soulröster före honom. Trots det gedigna musikaliska arvet Home Again refererar till lyckas Michael Kiwanuka sätta en distinkt personlig prägel. Allt detta är minst sagt imponerande för en debut.

Det enda jag saknar hos Home Again är udd. Den överraskar knappast i sin smakfulla utformning och de nästan omärkbara skiftningarna i samma färgskala. Min gissning är att detta är musik som ska upplevas live.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA