x
Orcas: Orcas

Orcas
Orcas

Orcas: Orcas

GAFFA

Album / Morr Music
Utgivning D. 2012.04.13
Recenserad av
David Winsnes

Att gräva ned ett pulserande beat under en dronematta blir i mina ögon väldigt ofta musik som utger sig för att vara mycket mer än vad det egentligen är. Kanske med en stor ambition i tanken, men drone- eller ambientkontexter av detta slag blir ofta bara hiskeligt tråkigt. Rafael Anton Irisarri är ett undantag, som under namnet The Sight Below skapar minimalistisk gråskala som låter som en enda stor öde natt. Tillsammans med den mer omskrivna singer-songwriter-pionjären Benoît Pioulard släpper han under duon Orcas en självbetitlad debut som lyckligtvis undviker alltför experimentella utsvävningar.

Orcas är vackert udda popmusik som verkar ha tagit lika många delar från båda dess ägare. Rösterna ligger högt i mixen, nästan andligt ljudande, trampandes runt på ljudlandskap som porlar fram. Ändå är musiken förvånansvärt fast, våtmarksaktig kanske? En passande introduktion till deras övriga musik.

Det hade varit intressant med en ännu poppigare vridning istället för att till exempel säkra med en så tydligt Irisarri-inspirerad ambientlåt som High Fences, men även vissa gånger redan erövrade områden blir i dessa konstnärers händer en angelägenhet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA