x
Niklas von Arnold: Fasching, Stockholm

Niklas von Arnold, Fasching, Stockholm

Niklas von Arnold: Fasching, Stockholm

Recenserad av Daniel Horn | GAFFA

Låt inte soulen falla i glömska. 2011 var ett sprakande år för svensk soul och r'n'b. Trots det hamnade genrekombon i skugga av framförallt hiphopen men även till viss del reggaen (bäst manifesterad av Kapten Röds dubbla utmärkelser under P3 Guld).

En oerhört starkt bidragande orsak till det så starka fjolåret för blågul soul är tveklöst Niklas von Arnold.

I ett musiklandskap där Aleks står för lojaliteten, Newkid för experimentlustan och Ansiktet för självdistansen – där har von Arnold blivit den kronprins som plockat upp Kaahs mantel och förvaltar det svenska soularvet.

Förra vinterns debutalbum, Superman, från Göteborgaren var en varm bekantskap som jag hoppas kommer att fortsätta frodas. Dessutom har han mer material lagrat i ladorna. På Fasching bjuder Niklas von Arnold på en handfull smakprov från det nya projektet som just nu kallas Relations.

Bäst tryck blir det inte oväntat i P3-hiten City Lights, men även Justify höjer sig över mängden.

Det är förlösande att se att Niklas von Arnold inte har lämnat sitt arrangemang åt slumpen utan ställt ett stadigt sexmannaband på scen – som ger protagonisten just rätt mängd stöd i ryggen och ser till att flera upptemponummer ganska lätt konkurrerar ut sina förlagor på skivan. Dansanta Clap Now, John Legend-flörten Love Is och givetvis pompösa Superman är som gjutna för den här livemiljön. Men ibland hade jag önskat att bandet hade backat och von Arnold själv hade gått en musikalisk promenad med sin flygel på några av de mer avskalade låtarna, som han läckert gör i öppningsnumret Sticks & Stones.

En extra tumme upp ska också ges till Anton Kristianssons korta gästspel (deras tolkning av Karl X Johans FlamesFlammorna, är en av kvällens toppar). Men tyvärr är konserten i längsta laget, dessutom med en omotiverad paus i mitten. Hade von Arnold slipat lite på dispositionen hade betyget hoppat upp ett pinnhål.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA