x
The Shins: Port of Morrow

The Shins
Port of Morrow

The Shins: Port of Morrow

GAFFA

Album / Sony Music
Utgivning D. 2012.03.21
Recenserad av
David Winsnes

The Shins har visserligen tappat ett par medlemmar på vägen mot Port of Morrow men sångskrivandet och de karaktäristiska melodierna finns fortfarande här. James Mercer är ju trots allt kvar.

Omvandlingen står istället Greg Kurstin för, producenten som jobbat med The Flaming Lips såväl som Kesha. Det låter vuxnare – mer polerat och slickt, stundtals smått överproducerat – och borta är den lekfulla 60-talsatmosfär bandet ofta förknippats med. Ja, med Port of Morrow närmar sig The Shins mittfåran; för likt varannan musiker 2012 in elektroniska element i sina låtar som inte sällan tillför noll och precis som på Mercers sidoprojekt Broken Bells debut är materialet hemskt ojämnt.

Men. Stundtals skriver James Mercer fantastiska musikstycken. Som arenaballaden 40 Mark Strasse, den textmässiga höjdpunkten med perfekt arrangerade harmonier. Eller singeln Simple Song vars ljudbild fullkomligt spritter av nyanser och med en refräng där Mercers stämband briljerar rakt igenom.

Det var ett tag sedan The Shins kändes hemma i det fullskaliga albumformatet. I en värld där mixtapet tar en allt större plats kanske det inte gör så mycket karriärsmässigt (Simple Song kommer ändå nämnas och spelas i romantiska indiefilmer och så är relevansen säkrad för ytterligare ett par år), men från ett album som ska avbilda en mognare huvudperson hade man önskat sig lite mer konsekvens.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA