x
The Doors: A Collection

The Doors
A Collection

The Doors: A Collection

GAFFA

Box / Rhino
Utgivning D. 2012.03.21
Recenserad av
Mathias Skeppstedt

The Doors är troligtvis ett band som man hatar eller älskar, deras musik var så pass speciell att jag tror det är svårt att vara ambivalent. Det är också ett band som alla har hört, oavsett om de vet om det eller ej. Har man någon gång sett en film som utspelar sig under Vietnamkriget, eller för den delen vilken film som helst som utspelar sig på 60-talet, så har man hört The Doors. De existerade från 1965-1973, fast de flesta räknar inte de två sista åren efter Jim Morrisons död, så inte heller den här boxen som täcker alla skivor som bandet gjorde med Jim.

Men varför ska man bry sig om den här boxen? Ja, jag vet faktiskt inte, The Doors har gett ut boxar och greatest hits-plattor 1997, 1999, 2000, 2001, 2003 och 2006 den så kallade definitiva boxen Perception. Den här gången får vi alla sex skivorna med Jim i nya mixar av Bruce Botnik i originalomslagen som ska se ut som små vinylskivor. Det låter såklart jättebra men det finns överhuvudtaget inget extra här alls, inga nya låtar, inga liveupptagningar, inget alls. Bara samma låtar ännu en gång i ännu en box.

Det är tråkigt och onödigt men tar fortfarande inte ifrån musiken dess kraft. The Doors sex plattor är alla av väldigt hög kvalitet och det som de gjorde för rockhistorien går inte att förneka. Jim Morrison hade en fantastisk röst och var en scenpersonlighet av sällan skådat slag, tillsammans skapade de ett gäng skivor som alla borde ha en plats i de flesta skivsamlingar. Från debutskivan The Doors till Strange Days. Efter det min personliga favorit Waiting for the Sun som de följde upp den underskattade The Soft Parade, en skiva som experimenterade med blås och stråkar. De avslutade sin karriär med två raka och bluesiga rockalbum Morrison Hotel och L.A. Woman.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA