x
Albin Gromer: Debaser Medis, Stockholm

Albin Gromer, Debaser Medis, Stockholm

Albin Gromer: Debaser Medis, Stockholm

Recenserad av Harald Broström | GAFFA

När gitarristen Jens Siverstedt (som du känner igen från hiphopduon Mofeta & Jerre) börjar lägga riffet till Var min vän är det Albin Gromers cue. Nu vet soultalangen från Malmö att han är på hemmaplan. Det är här, i den lugna och varma miljön som Var min vän inbjuder till, som Gromer kommer mest till sin rätt. Han gör det med ett ärligt berättande och med en slipad tajming som stundtals träffar helt rätt genom filtret av modern soulpop.

För två veckor sen orerade jag om det svenska soullandskapet efter att ha sett Niklas von Arnold på Fasching i Stockholm. Att jag inte nämnde Albin Gromer där kan likställas med att kalla Thailand för Siam och hade resulterat i ett klockrent "F" i major Björklunds nya skola. 

Efter att släppt två ep:s och turnerat med Timbuktu kom till slut Albin Gromers första fullängdare tidigare i vintras: Album.Timbuktus protegé har som sin mentor en aura som både utstrålar självförtroende men samtidigt skörhet. Jag tycker det ger en tillgänglighet i hans berättande som jag inte kan se i många andra 22-åringar.

På Debaser Medis märks det i Kaah-inspirerade Här inne hos mig och det textmässiga esset Än så länge.

Album var en imponerande debut. Paradoxalt är det också den som håller honom tillbaka. Utöver Kaah-covern Innan du går och Diana från första ep:n Hemmagjord utgörs spelningen av mer eller mindre samtliga låtar från Album.

Överraskningsvärdet är således inte skyhögt och stoppklossar som Jag minns hade gärna fått ge plats åt mer lekfulla inslag som exempelvis Gromers grymma version av Rebecca & Fionas Bullets: Hon skjuter mig.

Min favorit från Album, För det är du, är både tyngre och mer medryckande live än på plattan. Men den får stå i skuggan av det kanske mest explosionsartade numret jag har sett på en svensk scen i år: Tillsammans. Det är ett musikalarkitektiskt mästerverk att låta den övergå i Mash Up Internatioal-remixen.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA