x
Tvärvägen: Staring Directly Into the Sun

Tvärvägen
Staring Directly Into the Sun

Tvärvägen: Staring Directly Into the Sun

GAFFA

Album / Hare Tracks
Utgivning D. 2012.02.27
Recenserad av
Andreas Fällman

Svensk instrumentalmusik frodas och mår bra. I fjol kunde vi avnjuta både Daniel Ögren och Vyn. I år är nivån ännu högre med band som Musette och Tired Tape Machine. Och som regerande herre på täppan ser vi enmannaorkestern Henrik Öhbergs Tvärvägen.

Den bästa sortens musik är den som gör mycket av väldigt lite. I Tvärvägens fall räcker det med en nylonsträngad akustisk gitarr för att slå an hela känslospektrat på Everything That can be Invented och ett ensamt piano får End Credits att låta precis som ett riktigt maffigt outro till en vemodig dramarulle. När, den olyckligt korta, Staring Directly Into the Sun når sin peak på Kassjö tänker jag på Ulf Björlin, Gunnar Svensson och Jojje Wadenius. Inte som om den låter barnsligt men magkänslan den ger får mig att vilja damma av mina gamla VHS-band med Vi på Saltkråkan.

Hur mycket mer som går att göra med så lite kvarstår dock att se. Men jag betvivlar inte för en stund, utifrån vad jag nyss hört, att Öhberg har kapaciteten att fortsätta överraska.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA