x
CunninLynguists : Nalen, Stockholm

CunninLynguists , Nalen, Stockholm

CunninLynguists : Nalen, Stockholm

Recenserad av Harald Broström | GAFFA

Den där känslan av oro och lätt ångest kommer alltid smygandes när en spelning nalkas med ett affischnamn som obarmhärtigt börjar närma sig medelåldern och har sina gyllene år i hiphoppens tjänst bakom sig. Oro och lätt ångest för att spelningen blir ett pliktskyldigt, professionellt men kyligt handslag (någon som kommer ihåg The Beatnuts antiklimax i Malmö i förra året?).

Men Cunninlynguists har genom åren utvecklat ett hantverk och vet hur man skapar en stabil och förtroendeingivande spelning. Ni som ser Zlatan på helgerna vet vad jag menar. Milan åker till typ, Parma på bortaplan, spelar inget vidare men tar ändå med sig tre poäng hem.

Dessutom har man i Sverige en otroligt stark fanbase. Jag får samma känsla som när trion, som var amerikansk söder innan södern blev synonymt med Crunk och Screw, besökte Hultsfred 2006: det är fansen som lyfter konserten och lyckas pressa ur lite extra juice ur ett apelsinskal.

Ergo: det känns som att Cunninlynguists hade kunnat komma till Stockholm med några panflöjtar och Rederiet-introt på en risig intrumental, de blågula fansen hade ändå pushat dem till att skaka fram ett fullt godkänt gig.

På Nalen bränner Cunninlynguists lite otaktiskt av bomberna Hellfire och Kentucky-anthemet K.K.K.Y redan i början. Sedan följer en lång period av stiltje. Trots en ständig, och besvarad, romans med publiken tänder det inte riktigt till, vilket manifesteras i en tämligen sömning version av Hypnotized.

Cunninlynguists repar sig, men inte heller i klassiska Masta Ace-samarbetet Seasons eller i trumfkortet Lynguistics lyckas man hitta tillbaka till det kraftfält man skapade med sina två första nummer.

På det hela ett tryggt och stabilt gig, men det är publiken på Nalen som drar det tunga lasset.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA