x
Diverse artister: Stödfest för Johan & Martin

Diverse artister, Stödfest för Johan & Martin

Diverse artister: Stödfest för Johan & Martin

Recenserad av Camila Astorga Díaz | GAFFA

– Det är av en viktig anledning som vi alla är här.

Orden upprepas under kvällen, från både artister och arrangörer. Johan Persson och Martin Schibbye är två svenska journalister som har fängslats, anklagade för terrorism i Etiopien. Johan fyllde nyligen 30 och det bakom etiopiskt galler. Därför har hans bästa vän Thorbjörn ordnat till med fest på Trädgårn där alla intäkter går till att Johan och Martins nära och kära ska kunna åka ned varje månad och ge dem stöd. Mattias Göransson på Filter har på festen även releasefest för ett magasin som heter Johan & Martin, med många av deras reportage från hela världen.

Artisterna som slutit upp bakom stödgalan är Kapten Röd, Ebbot, Nicolai Dunger, Steget, Graveyard och många andra. Värda att nämna lite extra i den här kändiskavalkaden är José González och hans magiska gitarrer som är det mest rysningsframkallande. Heartbeats, i original av the Knife, får en att ryckas ur banorna. Det är lika delar magiskt och euforiskt.

Steget har en ansats och en så självklar ton att det bränner till när Matilda Sjöström sjunger "vad ska jag göra nu, när den enda jag vill ha är du". Graveyard rockar med rivigaste gitarriffen och kaxigaste trummorna. Stundtals är det soulaktigt och Kapten Röd får det att dansas ända längst bak i lokalen och i hans sista låt går textraden "den här går ut till våra saknade vänner". Det är så fruktansvärt träffande och tongivande för kvällen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA