x
Gravenhurst: The Ghost in Daylight

Gravenhurst
The Ghost in Daylight

Gravenhurst: The Ghost in Daylight

GAFFA

Album / Warp Records
Utgivning D. 2012.04.30
Recenserad av
Tobias Öhgren

Nick Talbot har alltid varit konservativ i sina val av nya inslag i musiken. Vid vissa tillfällen har det varit mer svävande psykedeliskt än vid andra. Men grunden har i första hand handlat om en sak: Folk.

Det ska vara lugna melodier som får arbeta sig in hos lyssnaren successivt. Musiken ska få tid att gro – den ska plantera små ägg i lyssnarens hjärna. Resultaten har varit skiftande. Ibland har det dessutom visat sig att inget annat än hårlöss kläcks ur dessa ägg. Vilket lett till stor irritation.

The Ghost In Daylight är det därför givet att det är gitarren som står framställd från första början. Mycket byggs upp av ett evigt fingerplockande med svävande ljudarrangemang i bakgrunden. De har tagit tillvara på vad 90-talet gav oss av psykedelisk folkrock.

Produktionen är därtill klinisk – men lyckas egentligen aldrig bättre än när Gravenhurst tillfälligt förvandlas till ett kontemporärt The Beta Band.

Gravenhurst ger inte mycket att gå på, men The Prize är – med sin väl uppbyggda melodi – självklar bakgrundsmusik till tusentals filmer. Men det är trendbrotten på albumet med låtar som Islands och The Foundry som gör att även fingerplockandet kan fortsätta vara intressant.   


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA