x
Niki & The Dove: Instinct

Niki & The Dove
Instinct

Niki & The Dove: Instinct

GAFFA

Download / Universal
Utgivning D. 2012.06.07
Recenserad av
David Winsnes

Sedan de släppte sin första dubbelsingel 2010 har Niki & The Dove fått se sig omskrivas som ännu ett stjärnskott från musiklandet Sverige i utländsk press. Av någon anledning har de målats upp som en självklar nykomling från ett geografisk musikfenomen. Kanske för att deras hårdslående beats påminner om Fever Rays och Lykke Lis dystopiska utflykter samtidigt som tilltalet är så okonstlat – för att de ringar in en musikalisk våg utan att tangera den.

Instinct är en skiva som gör det enklare att försvara popmusiken som hög kulturform. Den är lika mycket teater som musik. Jag föreställer mig en Breaking Bad-scen, där Malin Dahlström och Gustav Karlöf istället för metamfetamin kokar pop i stora cylindrar i en husbil ute i öknen. Oberoende av omvärlden, följandes sin egen formel och med ett glasklart resultat. Ett antal suveräna hits, några skevare, mer experimentella stycken. Som om Wildbirds & Peacedrums tolkar osläppta Robynlåtar.

Efter 50 genomlyssningar kan jag fortfarande bli helt stum av flöjten som de sista tre minuterna från och till ringer ut Mother Protect. Ifrågasätta hur Winterhearts oföränderliga tempo ändå kan låta som en känslomässig rymdraket. Eller fundera över om jag hört speciellt många låtar jag föredrar framför DJ, Ease My Mind, överhuvudtaget.

Niki & The Dove flyttar vardagen till dansgolvet, inte bara textmässigt. Dansa, trasigt. Instinct definierar och finputsar de progressiva ambitioner den svenska popmusiken präglats av de senaste åren.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA