x
Maskinen: Gröna Lund

Maskinen, Gröna Lund

Maskinen: Gröna Lund

Recenserad av Harald Broström | GAFFA

När du sätter punkt för sommaren 2012 kommer Maskinen ha lagt åtskilliga mil på det svenska vägnätet bakom ryggen. De kommer att ha brummat igenom land och rike för festivaler i Falkenberg, Skellefteå, Mariehamn, Arvika, Hässleholm och Emmaboda. Så varför inte redan nu tjuvstarta och testa ammunitionen inför festivalsommaren 2012.

För det är så jag känner för spelningen på Grönan: att det är ett festivalgig. Duon sätter högsta fart med sin bailefunk-inspirerade elektrohiphop från första numret och pustar ut först efter målgången. 45 minuter, en timme. De starkaste korten i låtsamlingen. Intensivt mellansnack. Det behöver inte vara svårare än så.

Sen Maskinen brakade in på svenska dansgolv 2007 med singeln Alla som inte dansar har de varit en konstant faktor på desamma. På senaste albumet Framgång & efterfrågan finns idel partyrökare (Liv och död, Krossa alla fönster) eller låtar som på Gröna Lund lätt förvandlas till partyrökare (Stora trygga vargen).

Att konserten inte bara blir ett uppvisande i maxade dansgolvshits kan till stor del tillskrivas Frej Larsson, för dagen försedd med en spira som kröns av Maskinens guldfågel. Trots att jag tycker att Herbert Munkhammar i alla väder är en bättre rappare är det Larsson som håller ihop cirkusen mellan låtarna med utspel som känns helt tagna på volley ("Maskinen AB tackar… publiken AB").

Jag vet inte om det har med glasögonen, dialekten (helsingborgska är inte lika med blekingska, men de har sina likheter i en gotländsk pojkes öron) eller med hela fire-at-will-auran. Men på något sätt konnoterar jag honom med Sebastian Dawkins. Just det, galenpannan från Farmen.

Där är ett av Maskinens starkaste kort, Frej Larssons naturliga oberäknelighet. När överstepräst Larsson hoppar upp på den pickup som Maskinen har ställt på scenen och dirigerar publiken medelst guldstav, där har du min bästa minnesbild från den här majkvällen. I stark konkurens med en av 00-talets starkaste klubbdängor, Pengar.

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA