x
Obits: Pustervik, Göteborg

Obits, Pustervik, Göteborg

Obits: Pustervik, Göteborg

Recenserad av Daniel Andersson | GAFFA

Obits-sångare Rick Froberg har ett förflutet i hyllade rockbandet Hot Snakes, ett band som avslutade karriären 2005. Ett besked som sörjdes av många. Men musiker dör inte med sina band, istället startade Froberg garagepunkbandet Obits tillsammans med Edsel-veteranen Sohrab Habibon 2006. Ett projekt som givit ifrån sig två lyckade fullängdare, allra senast förra årets Sub Pop-release Moody, Standard and Poor.

Ett av Obits alla ess är bandets rytmiska förmåga där gitarrer, trummor och sång skapar en hårdslående enhet. Ett spår som You Gotta Lose skapar nästintill svallvågor på Pusterviks scengolv. Men de lyckas även vara närvarande genom bluesinfluerade låtar som City Is Dead. Kan inte annat än imponeras. På minuslistan hamnar publiken, som dessvärre lider av torsdagskoma – denna kväll har medelålderspunkarna på scen mer energi än tjogofem-plussarna nedanför. Men ett bra band vinner alltid över en loj publik. Kan även tycka att den provisoriska scenen är lite väl låg, svårt att få en skymt av bandmedlemmarna – å andra sidan är inte detta ett band som lever på sin utstrålning.

Obits är ett av alla bevis på att ett band kan vara relevant även om medlemmarna passerat dagens popkulturella åldersgräns. Det kvittar om Friberg sjunger lika oansenligt som vanligt, hans musikaliska förmåga handlar mer om att förmedla rak punkrock med rytmisk finess. Det är inte en enkel ekvation, men Obits klarar av detta med bravur.

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA