x
Ultravox: Brilliant

Ultravox
Brilliant

Ultravox: Brilliant

GAFFA

Album / EMI Records
Utgivning D. 2012.05.28
Recenserad av
Daniel Hånberg Alonso

Även om senaste albumet som Ultravox som grupp släppte var för 18 år sedan så var det hela 26 år sedan som de släppte ett album i den konstellation de var mest kända för och som nu gör comeback med Brilliant. En albumtitel som tyvärr inte lånar sig väl för dess innehåll. Trots en del skimrande guldkorn så är återkomsten nämligen långt ifrån briljant.

Det var efter en framgångsrik återföreningsturné, bland annat i Sverige som en del av "Forever Young"-konceptet, som Ultravox bestämde sig för att sätta sig i studion igen efter all denna tid. Framförallt är det också fansen av synthpop- och new wave-gruppens storhetstid med Dancing With Tears In My Eyes, Vienna och Hymn som i högsta grad sett fram emot skivan. Tyvärr kommer de till större delen bli besvikna. Det är inte en dålig skiva, vilket albumets andra spår Flow visar där frontmannen Midge Ure bevisar att stämman är lika utbruten som under dessa fornstora dagar. Efter att ha lyssnat på vackra titelspåret Brilliant så fastnar synthslingan i huvudet på mig i timmar därefter och både Rise och Hello fyller en med hopp. Tyvärr består resten av albumet mestadels av tråkiga och lättglömda ballader som man föredragsvis hoppar över.

Skivan har definitivt sina starka ögonblick av det pampigt svulstiga men ändock finstämda som utmärker Ultravox men som helhet klarar den inte mer än att bli en oförlåtligt godkänd comeback.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA