x
Public Image Ltd.: This is PiL

Public Image Ltd.
This is PiL

Public Image Ltd.: This is PiL

GAFFA

Album / PiL Official
Utgivning D. 2012.05.28
Recenserad av
Mathias Skeppstedt

För mig var alltid John Lydons PiL mycket mer intressanta än Sex Pistols. Visst, Sex Pistols var rebeller och mycket av dagens musik skulle inte finnas utan dem, men det hade mer med attityd, kläder och inställning att göra. När det kommer till deras musik så var det mer Faces, New York Dolls och Chuck Berry än nyskapande, medan PiL attackerade regelboken med en motorsåg och blandade dub, punk, kraut och modern dansmusik med afrikanska rytmer, disco, funk och new wave.

På nya skivan, den första på 20 år, så bryts ingen ny mark utan istället är det fyra äldre män som står i ett rum och har fruktansvärt kul. Krauten är borta och ersatt av mer dub, men framförallt är det väldigt dansant och väldigt mycket PiL. Medan Metal Box troligtvis är den enda skiva som till 100 procent känns som att den är inspelad i svartvitt så är This is Pil en färgsprakande resa genom London. Första singeln One Drop är en reggaedoftande poppärla. Lollipop Opera är i sin tur så underlig att det är svårt att avgöra om den är usel eller riktigt bra, och avslutande Out of the Woods är nio minuter av helt underbart stånkande dub fastlåst i sitt promenadtempo.

Med tanke på att John Lydon finansierade skivan genom att ställa upp i en hårt kritiserad smörreklam, så borde det ämnet nu för alltid lämnas. För är det smörreklam som krävs för att skapa något kompromisslöst på egna villkor så får herr Lydon göra hur många reklamfilmer han vill.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA