x
Neil Young: Americana

Neil Young
Americana

Neil Young: Americana

GAFFA

Album / Reprise Records
Utgivning D. 2012.06.06
Recenserad av
Daniel Andersson

Neil Young har för vana att jävlas med både publik och skivbolag. Han vägrar att göra det förväntade, tog exempelvis ingen notis om publiken som kom för att höra 1972 års försäljningssuccé Harvest – istället valde han att framföra låtar från kommande albumet Time Fades Away. Och denna tendens är talande för Youngs samlade karriär. Men det finns ett sidospår, där populism går före all form av konstnärlighet. Vad sägs om All Along the Watchtower, Blowin' In the Wind eller On Broadway. Detta är låtar som varje människa hört i ett otal versioner.

Youngs nya fullängdare Americana – första skivan med Crazy Horse på nio år – följer denna tradition. Detta är ett coveralbum med fokus på amerikas musikaliska tradition, där Woody Guthries This Is Your Land delar utrymme med traditionella sånger såsom Clementine och Tom Dula. På förhand har jag svårt att bli riktigt nyfiken på Youngs tolkningar och efter ett par lyssningar visar det sig att mina negativa föraningar besannas – finner ingen glädje i att ta del av en sexminutersversion av Clementine. Kan inte finna den rätta rock 'n' roll-nerven.

Undantaget utgör tolkningen av God Save the Queen som ställer skivans tema på ända. Men kören och marschtrumman får mig att återgå till detta spår. Addera även en småtrevlig version av The Sillhouttes doo wop-klassiker Get a Job. Det är svårt att få grepp kring rockmyten Neil Young.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA