x
Liars: WIXIW

Liars
WIXIW

Liars: WIXIW

GAFFA

Album / Mute
Utgivning D. 2012.06.04
Recenserad av
Daniel Andersson

Amerikanska Liars har valt att återuppfinna sig själva inför varje album, och deras nya fullängdare WIXIW (uttalat wish you) utgör inget undantag. Intresset för att utforska nya vägar, att inte låta sig begränsas av rådande trender, har på många sätt resulterat i att bandet överlevt andra alternativa band som debuterade i början av 2000-talet. Denna rastlöshet – förstärkt av bandmedlemmarnas ständiga omlokaliseringar – gör att lyssnaren får omvärdera bandet efter varje ny skiva.

En hint om albumets ljudbild ger producenten Daniel Miller som samarbetat med band som Depeche Mode och Yazoo – med andra ord går det att finna tydliga elektroniska och synthbaserade influenser bland skivans elva spår. Här finns spår som påminner om 70-talets atmosfäriska krautrock, varav The Excact Color of Doubt och Annual Moon Words är de bästa exemplen. På motsatt sida av den alternativa rockpaletten hittas mörka och mässande spår som Flood to Flood. Min första tanke är ljudet av orientala dödsmässor. Det är lätt att fängslas av den pulserande ljudbild som trion frammanar.

Liars sjätte album målar upp en värld av kontraster, där mjuka toner varvas med hård elektronisk taktfasthet. Det är mardrömslikt, men kan inte låta bli att återkomma till skivan gång på gång. Det är glädjande att de ännu en gång lyckats återuppfinna sig själva.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA