x
Pieter Nooten: Surround Us

Pieter Nooten
Surround Us

Pieter Nooten: Surround Us

GAFFA

Album / Rocket Girl
Utgivning D. 2012.05.28
Recenserad av
Andreas Fällman

Det vrider sig lätt i magen av bara ordet darkwave men det hela övergår snabbt till ett blödande magsår så fort band som Project Pitchfork och Dead Can Dance kommer på tal. Och mitt i detta hopkok av knagglig tyska, tidiga framgångar hos 4AD och magvätskor i alla dess former, finner man Clan of Xymox och en viss Pieter Nooten.

Nooten har inte riktigt åtnjutit samma framgångar eller renommé som samtida likar som David Sylvian och Brian Eno, men hans samarbete med Michael Brook på superba Sleeps with the Fishes från 1987 är till denna dag svårslagen i ambientkretsar.

När Nooten dammade av sina notblad i mitten av 2000-talet och samtidigt lättade på producentmanteln han burit de senaste tio åren, så blev resultatet väldigt retrospektiv. Faktiskt mer retro än vad han lät i slutet av 80-talet. På Surround Us har han tagit ett steg längre in i samtiden och prövar, och ofta med hyggligt resultat, att blanda modern kammarmusik med den lite lökiga synthambient han själv verkar vilja förknippas med. Egentligen är det bara de flummiga inslagen av new age-mässande som skadar helhetsintrycket. Resten är mästerligt tillrättalagt för öron som suktar efter musik mjuk som en tunn dimma.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA