x
Fiona Apple: The Idler Wheel Is Wiser Than The Driver of The Screw And Whipping Cords Will Serve You More Than Ro

Fiona Apple
The Idler Wheel Is Wiser Than The Driver of The Screw And Whipping Cords Will Serve You More Than Ro

Fiona Apple: The Idler Wheel Is Wiser Than The Driver of The Screw And Whipping Cords Will Serve You

GAFFA

Album / Sony
Utgivning D. 2012.06.20
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Det är långa resor mellan albumen. Det var sju år sedan Fiona Apples senaste album, Extraordinary Machine, som den tog sex år på sig att nå skivhyllorna. Och arbetet med de låtar som ryms på detta hennes fjärde album med en av de längsta titlarna i modern indiepopjazzhistoria har också tagit tid. En del av låtarna här började spelas in redan för fyra år sedan. Orsakerna till att det tagit tid spelar egentligen ingen roll, utan den stora huvudsaken är att Fiona Apple är tillbaka med ett nytt album.

Och som vanligt är det tvära kast mellan både soft och lite stökigare, mer dynamisk jazz och aviga popflörtar, en väldigt spännande mix, om än ibland till slut lite förväntad i sitt utförande. Nu behöver det inte vara ett problem; när hon verkligen skapar spänningar i musiken, genom rytmer, genom pianovariationer, i den skeva sången, då är det ibland storartat. De där stunderna när Fiona Apple direkt tar över härskandeskapet från förebilderna Kate Bush, Ani DiFranco och Jane Siberry, när det inte finns någon tvekan att det går att göra utomordentlig musik som är både avig och lättillgänglig. Det är när musiken bara tuffar på i det förutsägbara pianopopspåret, när ingen spänning och ingen dynamik finns kvar, det är då det blir förväntat. Och det händer några gånger här.

Men i slutändan är det en både stark och intressant popplatta, en som tilltalar både det skeva och det mer vadderade, i rak och vanlig musik skolade örat.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA