x
Anna von Hausswolff: Ceremony

Anna von Hausswolff
Ceremony

Anna von Hausswolff: Ceremony

GAFFA

Album / Kning Disk
Utgivning D. 2012.07.18
Recenserad av
Camila Astorga Díaz

Glöm allt du visste om musik. Anna von Hausswolff rubbar det ur fogarna, drabbar en som ett knytnävsslag och ruskar om en som en hagelstorm i juni. Ackompanjerad av handklapp och en envis men fantastisk kyrkorgel bäddas musiklandskapet upp i Ceremony.

Ceremony är både en popskiva och inte. Det lätt dystopiska i Mountains Crave luckras upp av Anna von Hausswolffs sång som pricksäkert glider mellan tonerna. Låtar som No Body och Epitaph of Theodor består av musikmassor som är helt instrumentala, vackra men stora i sin sorgsenhet. Från ytterlighet till ytterlighet finns låtar som Liturgi of Light, där en ensam överstämma glittrar till och Harmonica som är en symfoni i rytmer, sprakande sladdar och toner som tvingas ur sina banor.

Med eko som en huvudingrediens och sången som en orubblig kärna sveper Anna von Hausswolff med sig en, rakt in i stormens öga. Vägen dit är kantad av epos som Sova, där en enkel textrad på svenska först får mig att le innan jag förstår låtens allvar. Anna von Hausswolff sjunger "Jag vill inte sova mer ... kommer aldrig vakna mer".

Ceremony är en skiva som både är mörk och storslagen, där kyrkorgelns majestätiska sound kontras med handklapp och mitt uppe i allt: Anna von Hausswolffs röst som böjer, vrider och vänder på det man trodde var fysiskt omöjligt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA