x
New Order : Main Stage, Heineken Open'er Festival

New Order , Main Stage, Heineken Open'er Festival

New Order : Main Stage, Heineken Open'er Festival

Recenserad av Josefin Bagge | GAFFA

Nä du, Bernard, det här gjorde du illa. Om det är frånvaron av Peter Hook som gör det eller om herr Sumner helt enkelt börjar bli gammal, det är svårt att avgöra. Men den version av New Order som håller hov på stora scenen på Kosakowo Airfield är rent ut sagt bedrövlig. Med en hitfylld låtlista som avslutas med Joy Divisions Transmission och Love Will Tear Us Apart och en förväntansfull festivalpublik som för första gången någonsin får se bandet på en polsk scen, känns det som att resten borde lösa sig av sig självt. Den goda stämningen, närvaron, kontakten, allt det där är väl givet med omständigheterna svart på vitt. Men det är tydligen inte så enkelt.

Det känns på många vis som om tiden stått still i tjugo år, skillnaden är att de fått lite sämre hållning och backdropen blivit lite mossigare. Sumner sjunger så kraftlöst att rösten försvinner bland åttiotalsgitarrerna, och klagar resultatslöst upprepade gånger på att det är ljudet i mikrofonen som behöver höjas. En lite tafatt, gubbig dans och kortfattat mellansnack på silkeslen manchesterdialekt, sen går han mest omkring och ser irriterad ut och kallpratar om vädret.

Och visst, de spelar helt och hållet regelrätt och utan att spilla en droppe utanför riktlinjerna. Hört från håll hade det inte gjort någon skillnad om högtalarsystemen pumpade ut studiomaterial. Det hela förvandlas snabbt ett enda långt malande av trött nostalgi. De spelar nu likadant som då, men den här gången väldigt mycket tråkigare. Kanske är det Hookys frånvaro, kanske är det Sumners vigör, det New Order som avslutar onsdagen på Open'er lever med en falnande livsglöd.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA