x
Dirty Projectors: Swing Lo Magellan

Dirty Projectors
Swing Lo Magellan

Dirty Projectors: Swing Lo Magellan

GAFFA

Album / Domino records
Utgivning D. 2012.07.11
Recenserad av
Björn Schagerström

Första gången som jag hörde Dirty Projectors var i ett bergrum i Gamlestaden i Göteborg. Love Is All hade spelat ett i vanlig ordning energiskt set och upp på scen kom ett band som inte lät som något annat jag hade hört tidigare. Egenartat arrangerade sångstämmor och gitarrer som spelade på samma gång helt galna och perfekt tajmade melodier till takter som alltid var på väg någon annanstans.

Dirty Projectors hade precis släppt den fantastiska skivan Rise Above där de förflyttar punklegendarerna Black Flags låtar till en helt annan dimension och där de dessutom tagit ett stort steg och hittat en ny grundformel för sin musik, från att ha varit Dave Longstreths enmansprojekt till ett extremt säreget rockband.

Två år senare kom Bitte Orca, ett slags genombrottsalbum, där bandet förfinade uttrycket och mixade in nya influenser. Men frågan är om inte Swing Lo Magellan är deras mest direkta och jämnaste utgåva hittills.

En annan relevant retorisk fråga är om Dave Longstreth någonsin har sjungit så innerligt som på singeln Gun Has No Trigger. Bandets vilda kombination där Amber Coffman och Haley Dekles starka stämmor utgör en sorts fond för resten av den ofta skenande musiken är intakt. Men den här gången har Dirty Projectors ständigt inneboende värme växt sig starkare än tidigare. Det har till viss del att göra med att Dave Longstreths texter, som han lovat ska vara mer personliga this time around, verkar kretsa kring kärlek. Och det är som att det har smittat av sig på musiken.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA