x
Bernhoft: Bendikbukta, Odderöya Live

Bernhoft, Bendikbukta, Odderöya Live

Bernhoft: Bendikbukta, Odderöya Live

Recenserad av Daniel Horn | GAFFA

Han kallas hipsterjesus och stod för 2011 års största genombrott. Blev både årets spellemann och vann pris för årets manliga artist. Uppträdde på både Nobelfesten i Oslo och på Ellen Degeneres talkshow i USA med samplingsfesten C'Mon Talk. Jarle … Vem? Ja, i Norge alltså. I Sverige är Bernhoft, som han numera kallar sig, fortfarande okänd. Genombrottsskivan Solidarity Breaks finns inte ens listad på kritiker.se, som samlar recensioner från svenska tidningar .

Vit soulpop brukar vi svenskar annars gilla. Se på Eric Gadd. Precis som honom hämtar Bernhoft stor inspiration från soulsångare som Stevie Wonder och Prince.

Till kvällens spelning på Odderöya Live i Kristiansand har Bernhoft med sig ett fullt storband; Körsångerskor, blåsare och två man på slagverk. Det är tydligt att höstens ensamspelningar är ett minne blott. På gott och ont; på egen hand kommer Bernhofts särprägel fram bättre, med livesamplingar lager på lager. Men med ett svängigt band i ryggen kan han släppa gitarren och se publiken i Bendiksbukta i ögonen. Då lyfter konserten. Jarle Bernhoft är en entertainer med snygga dansmoves och en härlig lekfullhet på scenen som smittar av sig.

Gitarren kommer fortfarande fram ibland, och genast blir det tråkigare att se på. Som värst musikhögskolefunk  i Rats & Racoons med duktiga men menlösa soulriff. Där har Bernhoft lite att jobba med. Det är sällan den perfekta fasaden spricker. Saxofonen kunde till exempel varit betydligt skitigare.

Rösten är dock hela tiden uppe bland molnen. Med den kan Jarle flyga mycket högre än Ellen DeGeneres. Han sjunger faktiskt ännu bättre live än på skiva. Streetlights är fantastiskt groovy , Stay With Me är vacker och kontrollerad. Less is more. Det håller nog de flesta fina soulsångare med om.

Publiken på Odderöya är blandad och på vissa håll häpnadsväckande ung. De svarar när Bernhoft vill ha hjälp. Call and response. Elektrisk stämning uppstår aldrig, men Bernhoft och hans band utstrålar spelglädje, trygghet och precision. Typiskt svenskt. Typiskt norskt.

Det är lätt att börja småle när Jarle drar fram tvärflöjten ur ärmen i So Many Faces, likt Will Ferrell gjorde i Anchorman. Men det finns inget ironiskt eller utstuderat med Bernhoft. Inget särskilt farligt eller utmanande heller. Ibland spelar det mindre roll. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA