x
MF/MB/: Debaser, Malmö

MF/MB/, Debaser, Malmö

MF/MB/: Debaser, Malmö

Recenserad av Julia Holst | GAFFA

Det är lördagkväll på Debaser, Rundgång firar åtta år och har därför ställt till med sommarfest och bjudit in bland annat PAL, Won och Dalaplan för att spela. Sist ut för kvällen är MF/MB/, Malmöbandet med dubbla trumset och en karismatisk frontduo som i kombination frambringar ett progressivt ös. 

För bara någon vecka sedan släppte MF/MB/ Altered, en enbart digital kreation bestående av remixer av bland annat Simian Ghost, Agent Side Grinder och The Sounds. Med ett nytt släpp och en ny skiva på gång framför de en New Orderinfluerad electronica med ett psykedeliskt sjuttiotalssound som live känns förvånande uppfriskande. Den okonventionella bandsammansättningen och det självklart självsäkra framförandet puttar oss in i ett vibrerande extas.

De karismatiska frontfigurerna Victor Nilsson och Christine Björk bångstyriga samspel skapar en oväntad dynamik. Båda har ett utmärkande scenspråk och något som hade kunnat bli en katastrof blir istället en rytmisk eufori där de samsas om det utrymme som ges. I den medryckande A Beautiful Sigh är de tillsammans i sitt esse, medan Victor Nilsson ensam glänser i Seconds Away, ett verk tydligt influerat av David Bowie.

Flera gånger under den alltför korta spelningen får jag gåshud, MF/MB/ är som bäst live och det är synd att de hittills inte lyckats överföra den energi de utstrålar på scen till skiva. Möjligen är det något som kommer med år och erfarenhet men till dess så föredrar jag dem på en scen nära mig. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA