x
Ensiferum: Unsung Heroes

Ensiferum
Unsung Heroes

Ensiferum: Unsung Heroes

GAFFA

Album / Spinefarm
Utgivning D. 2012.08.27
Recenserad av
Tomas Lundström

Varningslamporna blinkar både rött och kraftigt när jag läser den medföljande biografin till Ensiferums Unsung Heroes. Plattan beskrivs som en skiva av drama och överflöd, som är över timmen lång.

Få band mäktar med den längden på en skiva, få band håller sig på rätt sida gränsen när det kommer till svulst. Och då är jag ändå svag för det storslagna.

Det står tidigt klart att Ensiferum på sin femte fullängdare inte ämnar att spara på krutet. Finländarna tar i från tårna när man kastar in körer, stråkar och keyboards i sin hedniska folk metal. Skivan är ett ambitiöst verk, som säkert kommer falla i god jord hos många. Och jag uppskattar hur Ensiferum balanserar rätt i sin storslagenhet. Men Ensiferum lyckas aldrig slå an rätt sträng hos mig och jag förhåller mig tämligen ljummen till Unsung Heroes. Jag saknar ett element av oberäknelighet och udd för att jag ska fastna ordentligt.

Bäst blir det när riffen är som skarpast och trummorna som snabbast, men i övrigt hittar jag för lite attack än jag trodde att jag skulle hitta hos ett band vars namn betyder svärdbärare.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA