x
Mark Knopfler: Privateering

Mark Knopfler
Privateering

Mark Knopfler: Privateering

GAFFA

Album / Mercury/Universal
Utgivning D. 2012.09.03
Recenserad av
Daniel Andersson

Mark Knopfler är inte en trendsättande musiker. För att vara elak, kan musiken beskrivas som vardagsrock, hörs i alla sammanhang, men har inga rebelliska drag. I positiva ordalag kan musiken beskrivas som tidlös. Knopflers gitarrteknik är lika svårdefinierad, som den är igenkännbar. Två av de bästa exemplen utgör 80-klassikerna Sultans Of Swing och Brothers In Arms – snäll bluesrock med popambitioner.

Knopflers sjunde soloalbum Privateering är inspelad med flera av hans gamla vapendragare; bland musikerna hittas exempelvis keyboardisten Guy Fletcher som funnits med sedan 1984. Innebär detta att skivan är utan överraskningar? Det går utan tvekan att finna spår i sann Knopfler-anda – får en känsla av att han rör sig i en ständig solnedgång. Ljudbilden är behagligt luftig. Och likt föregående album Get Lucky från 2009 hittas Knopflers irländska rötter bland de 20 spåren (det rör sig om en dubbelskiva). Till skillnad från tidigare soloskivor är dock liknelsen med traditionell blues mer gångbar än någonsin.

Har föregående soloalbum med Mark Knopfler varit återkommande favoriter, finns ingen anledning till oro. Jag tröttnar emellertid på skivans midtempo, det blir alltför sömnigt. Men att kräva lyssnarutmaningar stämmer inte riktigt överens med Knopfler. Ett par ickefrälsta till nästa albumsession vore dock att föredra.

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA