x
Animal Collective: Centipede Hz

Animal Collective
Centipede Hz

Animal Collective: Centipede Hz

GAFFA

Album / Domino
Utgivning D. 2012.09.03
Recenserad av
Daniel Andersson

Animal Collective har funnits med på den experimentella pophimlen ända sedan tidigt 2000-tal. Fram till dagens datum har de släppt åtta studioalbum under nämnda namn − plus ett flertal soloalbum. Under årens lopp har de varit med eller mindre svårlyssnade, men ändå lyckats nå ut till en bredare indiepublik. Nu är de framme vid nionde fullängdaren Centipede Hz. Cementerar de sitt namn som alternativpopens husgudar?

För att presentera det nya materialet valdes Honeycomb och Today's Supernatural. Dessa spår tyder inte på någon radikal musikalisk förändring, och detsamma gäller skivan i stort. Båda låtarna framförs av Avey Tare, som mer eller mindre brottas med orden innan de formas till meningar; tempot är uppskruvat, musiken bråkar med lyssnaren, vill inte vara vän med någon. Och givetvis hittas ett par skruvade samplingar.

Trots ovanstående beskrivning är detta ett av bandets mer lättlyssnade skivsläpp, vilket är positivt och får mig att känna lättnad. Deras melodier är alltför bra för att gömmas i ett ljudmässigt drogrus. Bland skivans spår hittas till och med en städad poplåt som Rosie Oh. Åtminstone för att vara Animal Collective. Men för att vara ärlig, så kan det vara svårt att hitta djupare mening i gruppens musik. Å andra sidan är popmusik ämnad att underhålla, och det är svårt att ha tråkigt tillsammans med Animal Collective. Men skivan kommer inte att övertyga belackarna, tror mer på kommersiell status qou.  

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA