x
Timo Räisänen: Endeavor

Timo Räisänen
Endeavor

Timo Räisänen: Endeavor

GAFFA

Album / Razzia Records
Utgivning D. 2012.09.19
Recenserad av
Christian Ploog

På väg hem från Siestafestivalen tidigare i sommar berättade en av GAFFAs fotografer om gången då han fotograferade Timo Räisänen i ett badhus. I bar överkropp och korta shorts bjöd den glade göteborgaren så mycket på sig själv att det absolut inte var klokt.

I mitt huvud är Timo Räisänen urbilden av en sympatisk artist. Därför kan jag inte undvika att möta hans sjätte giv Endeavor med något blida ögon. Och visst får han mig att le när han plockar in både popsväng och lite härligt blås. Introt till förstaspåret bär fram mig alldeles till klippavsatsen. Här ska flygas, här ska fallas.

Timo Räisänen är på sina håll en gällare version av Radiohead, med några droppar Robbie Williams och en nypa popfunkig Christian Walz. Men han är även den mer stillsamme musikskaparen, som till exempel i den gitarrakustiskt grubblande The Fight Of Her Life. Eller i Reign Over It, som är clean radiopop i bästa bemärkelse.

Och mycket riktigt glimmar båda sidor av tempomyntet till – i alla fall här och där. En låt som Second Cut växer för varje lyssning, och avslutande Buckets Of Hate spelar i samma storslagna liga som I'm Indian. Den vill aldrig sluta dallra.

Men Endeavor är i övrigt en ganska rastlös skiva. Visst skriver Räisänen starka popmelodier, men det spelar ingen roll när de lite för ofta faller på saker som irriterande upprepningar, pekoral popfunkighet och amerikansk kommersrock. Det känns ojämnt, och i längden lite mjäkigt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA