x
Mumford & Sons: Babel

Mumford & Sons
Babel

Mumford & Sons: Babel

GAFFA

Album / Gentlemen Of
Utgivning D. 2012.09.24
Recenserad av
Maria Stacke

Och så var det det där med uppföljare. Brittiska Mumford & Sons vann många hjärtan med debuten Sigh No More från 2009, charmig och sprudlande men också lite ojämn. Enligt egen utsago ska Babel vara mognare, en utveckling.  

Det kanske mest utmärkande draget hos Mumford & Sons är energin. Som en outtömlig och aldrig sinande källa som de, till leda, ständigt återvänder till. Det är innerligt så det förslår men alltför många låtar, med vackra melodier och stämmor, slutar som studier i krampaktigt banjospel när bandmedlemmarna backar upp Mumfords ständigt indignerade röst. Resultatet är att det låter precis likadant hela tiden, där vi kastas mellan lugna, smöriga partier och crescendon av stämmor och känslor. Det blir något att stampa takten till, inte mer. Det känns inte ärligt, bara fantasilöst.

Med detta sagt, Babel har sina fina stunder. Särskilt första singeln Ghosts That We Knew och avslutande Not With Haste känns just mognare och skrivna med eftertanke. Men med Babel lyckas Mumford & Sons framför allt att visa att det inte är särskilt svårt att inkorporera alla beståndsdelar från den nya våg av folkrock de är en del av, men att det är betydligt svårare att göra det ärligt och intressant. För på det stora hela är Babel varken en utveckling eller fortsättning. Mumford & Sons står fortfarande och hamrar på samma ställe. För det var ju det här med uppföljare. Vi förväntar oss lite mer. Och visst är Babel mer. Men inte bättre.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA