x
James Yorkston And The Athletes: I Was A Cat From A Book

James Yorkston And The Athletes
I Was A Cat From A Book

James Yorkston And The Athletes: I Was A Cat From A Book

GAFFA

Album / Domino
Utgivning D. 2012.08.13
Recenserad av
Daniel Horn

Den subtila folkpop som James Yorkston och hans The Athletes har sysslat med i all evighet bär inte bara kvaliteter rent musikaliskt. Den ger också lyssnaren lugn och ro, en klapp på axeln när ångesten vinner mark. Vid en första anblick tror man att det är den trygga ljudbilden och stråkar mjukare än Mark Levengood som bidrar till själaro. Men i själva verket är det Yorkstons texter som fungerar som en tröst, subliminalt eller inte. När han berättar att han inte räcker till, känner lyssnaren sig bättre.

Men för att brotta ner allt vad subtilt heter har Yorkston på I Was A Cat From A Book släppt in två antiteser. Border Song heter den första, ligger som spår nummer tre och ger ett tempo och kaos man närmast kan jämföra med ordet fränt. Först lyfts ett frågetecken, då spåret inte kan bli mer malplacerat, sedan den angenäma sucken, för det är precis så Yorkston vill ha det. "Ni vet var ni har mig, men ändå inte" småfnissar han antagligen runt Fifes gränder. Den andra "chocken" sker mot slutet med I Can Take All This. Precis när man har vaggats in och ännu en gång blivit ett med Yorkstons viskande visor. Fniss fniss från Fife igen.

I Was A Cat From A Book är i övrigt kvar och betar där Yorkston har varit sedan Fencekollektivets begynnelse. Den som söker efter trygghet ska också här den finna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA