x
Bob Dylan: Tempest

Bob Dylan
Tempest

Bob Dylan: Tempest

GAFFA

Album / Sony Music Entertainment
Utgivning D. 2012.09.10
Recenserad av
Jack Hildén

Det är svårt att avgöra huruvida Bob Dylan är intressant eller trist som fortsätter smyga in popkulturella referenser i sina låtar. Gör det honom till en bakåtsträvare, med tanke på att han alltid gjort så, eller innovativ? Det vete tusan. Men han hänger ju med i svängarna.

"I was thinking about Alicia Keys, and couldn't help from crying / When she was born in hells kitchen, I was living down the line / I'm wondering where in the world Alicia Keys could be / I've been looking for her even clean through Tennessee", är en klassisk öppning. Första låten och första stycket i Modern Times, som följdes av Together Through Life. Nu är Tempest här. Jag återvänder ändå alltid till Modern Times. Det var då jag upptäckte att Dylan anno 2006 kunde använda sin röst och erfarenhet på ett sätt han inte kunde förr. Han kan inte skriva en Maggies Farm idag, lika lite som han kunde gjort Thunder On The Mountain på 60-talet.

Tempest är inte den sortens ögonöppnare, utan en så kallad fristående uppföljare om man så vill. En omedelbar lättnad är att det religiösa ältandet inte är så närvarande. Dylans avsikt var att göra en sån platta, men som tur var ploppade kreativiteten upp och drog texterna åt andra håll.

Titelspåret beskriver Titanics färd på havet. Det är 14 minuters epik som snarare berättas ur Kate Winslet och Leonardo DiCaprios perspektiv än historieböckernas. Den avslutande hyllningen till John Lennon gränsar till homoerotisk. Dylan tillåter sig bli sentimental på ett sätt som jag faktiskt aldrig hört honom. Inte ens över ovan nämnda soulstjärna.

Att den ligger sist indikerar att detta inte är ett bokslut, om någon nu oroade sig. Den genomgående känslan är att Tempest är ett mellanspel. Jag är övertygad om att han har ytterligare några ess i flanellskjortan. Här finns i bästa fall mängder av kryptiska rader att närstudera för fanatikerna. Det är ljudbilden som är problemet. Hur fantasisk Titanicskildringen än är i sin uppbyggnad så kommer ingen orka lyssna på den mer än en gång. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA