x
John Essing: Mörka Ljuset

John Essing
Mörka Ljuset

John Essing: Mörka Ljuset

GAFFA

Album / Psychic Malmö
Utgivning D. 2012.09.05
Recenserad av
Andreas Fällman

I skedet där improvisation möter elektronik möter minimalism delas man som lyssnare obönhörligen upp i kategorier. Lyssnaren råder nämligen inte över sina egna preferenser som vid "vanlig" musik, där denne utan större tvekan kan säga att man antingen tycker om det man hör eller inte. Det är mycket mer komplicerat än så.

För så fort någon nämner elektronisk musik med inslag av avantgarde applicerar man genast en tankeprototyp av vad det innebär: knaster, plötsliga infall, noise, Keith Rowe ... Mörka Ljuset passar inte alls in i en sådan tankeprototyp. Ljudbilden är alldeles för klar, ren från bakgrundsknaster och mattor av välsorterat oljud. Vilket för stunden blir rätt uppiggande men i längden vill man helst återgå till sitt trygga vita brus.

Arrangemangsmässigt har skivan några glimrande ögonblick, som på Jag Är Där och Handen På Din Hand, vilka båda har en sådan svärta och vacker disharmoni att de får en viss emotionell tyngd. Mest känns Mörka Ljuset bara rätt tunn och lite halvfärdig. Vilket såklart faller tillbaka på vad ens preferenser är. Tydligen var inte det här mina.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA